четвер, 17 листопада 2011 р.

Наші цінності


Мораль, етика, цінності...

Як часто ви замислюєтеся про етичні цінності? Тільки не поспішайте відповідати, бо ж, як кажуть вчені, людина говорить неправду щонайменше 13 разів на день.
Пишу не про відповідь комусь сторонньому, а собі. Як часто ви задумуєтеся про цінності? І яких цінностей дотримуєтеся? На жаль, на ринку чи у магазині не проблема купити зіпсовані продукти, хоч усі запевняють: “Свіженьке!”. Візьмемо політичну рекламу. Якщо їй вірити, то ми обираємо мало не ангелів, а “небо на землі” чомусь уже 20 років не виходить. Потім хтось із “ангелів” тікає за кордон або виявляється просто успішним підприємцем. Тобто він йшов на вибори, обманюючи.
Відкриваю “Вікіпедію”, статтю про слово “чесність”. Там хтось написав: “Негласний моральний кодекс обмежує правдивість у тих випадках, коли інформація може травмувати співрозмовника”. Однак чи не кожен переконувався, що зазначене стосується не тільки випадків, коли людина смертельно хвора, а їй не кажуть цього, бо шкодують. Такі сцени — сюжети серіалів. Насправді ж багато-хто крутить тим “негласним моральним кодексом”, як дитина невідомою річчю: сюди - тиць, туди - тиць. А щось таки не виходить, бо ж хочеться бути мудрішим за інших.
Знову ж таки, вчені встановили, що усі люди за рівнем розвитку мозку перебувають на приблизно однаковому рівні. Отож не слід думати, що, коли хтось мовчить, то не розуміє, що йому брешуть. Я знаю багато таких людей. Вони знають, що все має бути інакше, але не знають, як саме “інакше”. Тому й виходить, що товчемося, як жуки в банці.
То які ж у нас цінності? І чи згадали ви хоч раз, коли читали колонку, про десять Божих заповідей?

Немає коментарів:

Дописати коментар