четвер, 26 грудня 2013 р.

Майдан і Січ

Майдан і Січ

Ви напевно уже чули, що Євромайдан порівнюють із Запорозькою Січчю. Справді, і там і тут маємо владу народу, майже пряму демократію. На Січі козаки обирали отамана, на Майдані прості учасники контролюють політиків. На Січі за провокації карало саме товариство, а під час походу не пили. На Майдані — теж.
Майдан — сучасна Січ, кажуть люди. Погоджуюся. Усе подібно. Але були на Січі й недоліки. Приміром, запорожці не проводили ефективної закордонної політики, а воювали проти усіх по черзі. Січ — це й розвіювання сил на вітер. Пригадаймо, чим закінчувалися походи козаків? Затишшями. Ворог тимчасово відступав, українці розслаблялися, а потім знову був удар. Часто сильніший за попередні. Чим закінчилася історія Січі? Ганебним російським оточенням і розгоном! Не хочеться, аби Майдан повторив цю долю, бо він — уособлення всього здорового, молодого і відважного у нашому суспільстві. Символ людської гідності.
То що ж робити, аби Майдан не повторив долю Січі? Думаю, ніхто не має універсальної відповіді. Тільки одне скажу: Січ була зруйнована, бо діяла як резервація свободи посеред моря тиранії. Січ не росла — просто на неї тікали незгодні. Їхні родини залишалися на панщині. І тому Січ програла. Її обдурили...
Запорука успіху Майдану, як на мене, у тому, щоб не бути Січчю територіально. Його завдання — охопити усе суспільство. І успіхи тут відчутні. Так, дехто спершу вдав, що нічого не відбувається, а тепер бореться з усім, що “євро”. Усе, як виглядає, діється за логікою Ганді: “спершу нас не помічають, потім з нас сміються, потім з нами борються, а потім ми перемагаємо”. Але з поправкою на те, що англійські колонізатори в Індії таки були культурнішими, аніж деякі інші в Україні.

Немає коментарів:

Дописати коментар